Miang Pla 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
1 ekor ikan Talapia
1 cawan garam kasar
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu besar air
2 batang serai, di ketuk
3 helai daun limau purut

Sos Seafood
5 ulas bawang putih cincang
10 tangkai cili padi
3 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar air panas
1 sudu besar sos ikan
2 sudu kecil gula
1/2 sudu teh garam

Bahan Sampingan
Daun Kadok
Daun Salad
Halia potong dadu
Bawang putih, hiris
Kacang tanah goreng
Serai, hiris halus
Cili padi hiris
Laksa halus

Penyediaan :
Gaul garam, tepung dan sedikit air.
Bersihkan ikan, sumbat serai dan daun limau purut melalui mulutnya.
Lumur dengan bancuhan garam hingga rata.
Panggang di atas bara api atau oven selama 15-20 minit.

Penyediaan Sos Seafood
Tumbuk kasar cili pati, bawang putih dan garam.
Tambah jus limau, sos ikan, gula dan garam.
Tambah air panas jika sos terlalu pekat.

Hidangan
Ambil daun kaduk atau daun salad, isikan isi ikan bersama bahan-bahan hiris.
Tuang Sos Asam Seafood dan bungkus rapi.
Sedia di nikmati.

Miang Pla