Tom Yam Putih
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
100 gm udang
100 gm sotong
1 ekor ketam
3 hiris lengkuas
1 biji tomato - belah 6
4 biji limau nipis - ambil jusnya
2 sudu besar Sos ikan
4 helai daun limau purut
50 gm cendawan tiram
100 gm bunga kobis putih, potong
1/2 sudu besar gula
2 sudu kecil garam atau secukupnya
1 batang daun ketumbar, potong

Bahan Kisar
800 ml air
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai - hiris
4 batang akar ketumbar
8 tangkai cili padi


Penyediaan :
  1. Seafood di cuci bersih.  Toskan
  2. Blend bahan kisar bersama air hingga halus.
  3. Tapis ke dalam periuk untuk dapatkan sup yang jernih.  Buang hampasnya.
  4. Masuk lengkuas dan masak hingga mendidih.
  5. Masukkan bunga kobis, setelah lembut masukkan cendawan.
  6. Tambah jus limau, sos ikan dan daun limau purut.
  7. Masuk ketam, udang dan sotong.
  8. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  9. Tutup api dan masukkan tomato hiris.
  10. Hidang dengan taburan daun ketumbar.

Tom Yam Putih