Donut Sakura Buah Naga
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil bread improver (pelembut roti)
60 gm buah naga, haluskan
30 ml air sejuk
1 sudu besar gula
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu kecil yis segera
1 sudu besar Marjerin SERI PELANGI

Cara-cara :
  1. Satukan tepung, susu tepung, yis dan gula, Gaul rata.
  2. Masukkan buah naga dan garam, gaul sebati.
  3. Tuang air, uli hingga menjadi segumpal doh.
  4. Masukkan marjerin dan uli beberapa kali hingga sebati.
  5. Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 15 minit.
  6. Taburi tepung di atas papan canai.
  7. Kempiskan adunan dan bulatkan kembali.
  8. Bahagi doh kepada bebola kecil 25 gm.
  9. Leperkan setiap doh, terap dengan acuan bunga.
  10. Lubangkan di tengahnya dengan straw atau nozzle.
  11. Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 15 minit.
  12. Goreng dengan api kecil hingga masak.
  13. Apabila sejuk hias dengan gula aising.

Aising Hiasan :
1/2 cawan gula aising, ayak
1 1/2 sudu besar susu cair
pewarna kuning dan pink

Cara :
  1. Sebatikan gula dan susu, tidak terlalu pekat atau cair.
  2. Ambil sedikit beri warna kuning dan pink.
  3. Sapu pewarna kuning menggunakan brush di bahagian tengah donut.
  4. Sapu pewarna pink di pinggir donut.
  5. Biarkan sebentar hingga gula asing kering.

Donut Sakura Buah Naga