Nasi Ayam Moana Krispi
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN NASI AYAM :
3 cawan beras Basmathi
4 cawan air rebusan ayam
4 cm halia, dihiris
3 ulas bawang putih, dicincang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil MAGGI Chicken Stock
1/4 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar Marjerin
2 sudu besar minyak

PENYEDIAAN NASI AYAM :
  1. Panaskan minyak dan Marjerin.
  2. Tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan. 
  3. Masukkan beras, kacau rata. 
  4. Alih ke dalam periuk nasi letrik.
  5. Tambah air rebusan ayam, garam, MAGGI Chicken Stock dan serbuk lada putih. 
  6. Masak seperti biasa.

BAHAN SUP AYAM :
2 cawan air rebusan ayam
1 bungkus Sup Bunjut
1 sudu besar MAGGI Chicken Stock
1/2 batang carrot, potong kasar
1/2 bungkus fish ball
2 sudu kecil garam

PENYEDIAAN SUP AYAM :
  1. Masak air rebusan ayam, sup bunjut dan carrot hingga mendidih.
  2. Keluarkan sup bunjut. Reneh sebentar.
  3. Masukkan fish ball, MAGGI Chicken Stock dan sedikit garam.
  4. Tambah bawang goreng, hirisan daun sup dan daun bawang.
  5. Angkat dan isikan ke dalam mangkuk. 

BAHAN AYAM KRISPI :
2 keping paha ayam debone
2 sudu kecil MAGGI Chicken Stock
1 sudu kecil MAGGI Sos Tiram
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil garam

Bahan Salutan :
1 biji telur - di pukul ringan
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan breadcrumbs

PENYEDIAAN AYAM GORENG KRISPI :
  1. Gaul ayam bersama MAGGI Chicken Stock, Sos Tiram, garam, serbuk lada hitam hingga rata.  
  2. Perap selama 1 jam di dalam peti sejuk.
  3. Salut ayam dengan tepung jagung hingga rata. 
  4. Kemudian celup kedalam telur.
  5. Akhir sekali salut dengan breadcrumbs hingga rata.
  6. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
  7. Angkat dan toskan.
Hidangkan Nasi Ayam bersama Ayam goreng krispi, Sup Ayam, sambal cili dan kicap serta bahan sampingan lain.


Nasi Ayam Moana Krispi