Tangerin Crinkle Cookies
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
200 gm tepung gandum
50 gm kelapa kering
100 gm gula caster
5 gm baking powder
80 ml minyak jagung / mentega cair
2 biji telur A, kocok ringan
20 ml susu cair
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar jus Tangerin
1 sudu besar orange emulco
Gula Caster dan Gula Icing untuk salutan
Bahan-bahan
200 gm tepung gandum
50 gm kelapa kering
100 gm gula caster
5 gm baking powder
80 ml minyak jagung / mentega cair
2 biji telur A, kocok ringan
20 ml susu cair
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar jus Tangerin
1 sudu besar orange emulco
Gula Caster dan Gula Icing untuk salutan
Cara-cara :
- Satukan tepung, kelapa, gula, baking power, gaul rata.
- Masukkan telur dan minyak, gaul hingga menjadi doh yang melekit.
- Sapu jari dengan minyak, ambil sedikit adunan dan gentel bulat.
- Letak gula caster dan gula icing ke dalam mangkuk berasingan.
- Gulingkan doh ke dalam gula caster, kemudian ke dalam gula icing.
- Susun di atas loyang yang di alas baking paper.
- Simpan dalam peti sejuk selama 30-45 min.
- Panaskan oven pada suhu 150°C.
- Bakar selama 15-20 minit.
- Bila biskut telah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.
Tangerin Crinkle Cookies