Tom & Jerry Cheese Cake
By Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan A
300 gm coin coklat putih
Pewarna kuning lemon oil base
Bahan B
300 gm Cream Cheese
40 gm Gula Aising
1 sudu besar Susu Pekat Manis
150 gm Dairy Whipping Cream
1 sudu kecil Esen Vanilla
10 gm Gelatin
50 ml air
Bahan C - Filling
50 gm Nutella atau Jem
Cheese Silicon Mould - 5 nos
Biskut Digestive Hancur
Biskut Digestive Hancur
Penyediaan Coklat :
- Cairkan coklat coin dalam microwave atau secara double boiler.
- Titiskan pewarna kuning dan kacau hingga coklat hampir sejuk.
- Tuang dan ratakan hingga menyaluti mould.
- Terbalik kan mould dan keluarkan lebihan coklat.
- Simpan lebihan coklat untuk di guna kemudian.
- Simpan di tempat beku hingga coklat keras.
Penyediaan Cheesecake :
- Putar Whipping Cream hingga hampir pekat. Ketepikan.
- Larutkan gelatin dan air hingga kembang.
- Microwave hingga cair.
- Putar Cream Cheese, gula, susu pekat dan esen vanilla hingga sebati.
- Kaup balik dengan whipping cream dan gelatin cair hingga rata.
- Masukkan ke dalam piping bag.
- Picit separuh adunan cheese ke dalam mould.
- Picit Nutella di tengahnya.
- Tutup dengan adunan cheese hingga hampir penuh.
- Simpan di tempat sejuk beku 1 jam hingga set.
- Keluarkan dan picit lebihan coklat yang di cairkan hingga penuh.
- Simpan di tempat sejuk beku sekurangnya 4 jam atau lebih bagi memudahkan di keluar dari mould.
- Hidang dengan serpihan biskut Digestive.
Nota : Gunakan coklat berkualiti tinggi supaya tekstur coklat tidak menjadi keras.
Tom & Jerry Cheese Cake