Tom & Jerry Cheese Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A
300 gm coin coklat putih
Pewarna kuning lemon oil base

Bahan B
300 gm Cream Cheese
40 gm Gula Aising
1 sudu besar Susu Pekat Manis
150 gm Dairy Whipping Cream
1 sudu kecil Esen Vanilla
10 gm Gelatin
50 ml air

Bahan C - Filling
50 gm Nutella atau Jem

Cheese Silicon Mould - 5 nos
Biskut Digestive Hancur

Penyediaan Coklat :
  1. Cairkan coklat coin dalam microwave atau secara double boiler.
  2. Titiskan pewarna kuning dan kacau hingga coklat hampir sejuk.
  3. Tuang dan ratakan hingga menyaluti mould.
  4. Terbalik kan mould dan keluarkan lebihan coklat.
  5. Simpan lebihan coklat untuk di guna kemudian.
  6. Simpan di tempat beku hingga coklat keras.
Penyediaan Cheesecake :
  1. Putar Whipping Cream hingga hampir pekat.  Ketepikan.
  2. Larutkan gelatin dan air hingga kembang.
  3. Microwave hingga cair. 
  4. Putar Cream Cheese, gula, susu pekat dan esen vanilla hingga sebati.
  5. Kaup balik dengan whipping cream dan gelatin cair hingga rata.
  6. Masukkan ke dalam piping bag.
  7. Picit separuh adunan cheese ke dalam mould.
  8. Picit Nutella di tengahnya.
  9. Tutup dengan adunan cheese hingga hampir penuh.
  10. Simpan di tempat sejuk beku 1 jam hingga set.
  11. Keluarkan dan picit lebihan coklat yang di cairkan hingga penuh.
  12. Simpan di tempat sejuk beku sekurangnya 4 jam atau lebih bagi memudahkan di keluar dari mould.
  13. Hidang dengan serpihan biskut Digestive.

Nota :  Gunakan coklat berkualiti tinggi supaya tekstur coklat tidak menjadi keras.

Tom & Jerry Cheese Cake