Chee Cheong Fun Springroll
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
8 keping kulit Rice Paper

Bahan Inti
100 gm isi udang cincang
100 gm Cendawan Shitake, potong dadu
1 tangkai daun bawang - potong halus
2 ulas bawang merah di cincang.
1 ulas bawang putih di cincang
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® lada hitam
2 sudu besar kicap manis
2 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar minyak masak

Taburan : Bijan sangai, hirisan daun bawang dan bawang goreng

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
  2. Masukkan cendawan dan tumis hingga layu.
  3. Masukkan udang, tumis hingga udang berubah warna.
  4. Perasakan dengan kicap manis, kicap cair, minyak bijan dan AJISHIO lada hitam.
  5. Angkat dan sejukkan dahulu.
  6. Ambil sekeping Rice Paper, basahkan dengan sedikit dengan air.
  7. Letak inti cendawan dan gulung rapi.
  8. Tabur bijan, daun bawang dan bawang goreng.
  9. Siram dengan Sos Kicap.

Bahan Sos Kicap :
100 ml air
1/4 sudu teh AJI-SHIO® lada putih
3 sudu besar kicap manis
1 sudu teh gula
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung, larutkan dengan sedikit air

Penyediaan :
Satukan semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih dan tuang bancuhan tepung jagung.
Masak sebentar hingga sos hampir pekat.


Cheong Chee Fun Springroll