DURIAN PUDING LAYER CAKE
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN SPONGE CAKE
250 gm Sponge Mix
5 biji telur Grade A
50 ml air
60 ml minyak jagung

Loyang 8 inci 

Penyediaan Kek :
  1. Alas loyang dengan kertas baking.
  2. Panaskan oven pada suhu 180C.
  3. Sebatikan Sponge Mix, telur dan air.
  4. Putar dengan kelajuan tinggi hingga pekat dan berkrim.
  5. Perlahankan mixer, masukkan esen vanilla dan minyak.
  6. Putar hingga bergaul sebati.
  7. Oven selama 40-45 minit.
  8. Sejukkan dahulu dan potong bahagian atas dan tepi kek.  
  9. Kemudian potong kepada 3 atau 4 kepingan.
  10. Tuang 1 cawan puding dan ratakan dalam loyang.
  11. Letak sekeping kek di tengahnya.
  12. Tuang puding hingga menutup ruang tepi dan atas kek.
  13. Ulangi melapis kek dan puding hingga habis.
  14. Simpan di dalam peti sejuk sekurangnya 4 jam.
  15. Keluarkan dari loyang dan salut dengan kelapa kering.

BAHAN PUDING :
250 gm isi durian
800 ml air 
400 ml santan pekat
11 gm serbuk agar-agar
50 gm tepung kastard
180 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
setitis pewarna kuning telur

Penyediaan Puding :
  1. Kisar isi durian dan air, tapis ke dalam periuk.
  2. Masukkan santan, serbuk agar-agar, tepung kastard, gula dan garam.
  3. Whisk sebati dan masak hingga meletup-meletup.
  4. Sentiasa mengacau supaya tidak berketul.
  5. Angkat dan biar wapnya hilang sebelum di lapis dengan kek.

Durian Puding Layer Cake