Churros Kentang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm ubi kentang rebus 
30 gm Marjerin
30 gm Tepung Jagung
1 biji Putih telur
1/4 sudu teh Garam

Saduran - Campurkan
1/2 cawan gula kaster
1 sudu teh serbuk kayu manis

Penyediaan :
  1. Lecek kentang hingga halus.
  2. Tambah marjerin, gaul rata
  3. Tambah tepung jagung, gaul
  4. Masuk putih telur, gaul hingga sebati
  5. Tambah garam dan gaul rata.
  6. Isikan doh ke dalam piping bag dengan nozzle 1M open star
  7. Picit bentuk rosett atau memanjang di atas kertas baking supaya tak melekat.
  8. Simpan dalam peti sejuk sehingga set.
  9. Panaskan minyak api sederhana.
  10. Angkat adunan menggunakan spatula ke dalam minyak
  11. Goreng hingga kuning kemasan
  12. Golek dalam bahan saduran.
  13. Untuk churros kentang plain, boleh cicah dalam sos coklat.

Sos Coklat Cili
50 ml Dairy Whipping Cream
120 gm coklat masakan hitam, potong kecil
1 sudu kecil serbuk cili

Cara :
Panaskan whipping cream secara double boil
Tutup api, masukkan coklat, kacau hingga cair.
Jika pekat tambah sedikit air panas.
Masukkan serbuk cili jika suka.

Churros Kentang