Kari Terung Sumbat
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
3 biji Terung 
200 gm Daging cincang
1/2 labu Bawang Holland cincang
2 ulas Bawang Putih cincang
1 biji Tomato, potong dadu
1 sudu kecil rempah kari daging
2 sudu besar minyak untuk menumis

Penyediaan Inti :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang holland dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan rempah kari.  Gaul rata.
  3. Masukkan daging dan reneh hingga daging lembut.
  4. Masukkan tomato cincang, Masak hingga inti sedikit kering.
  5. Sejukkan sebelum di isi ke dalam terung.
  6. Gelek terung bahagian atas dengan kayu pencanai hingga leper.
  7. Belah di tengahnya dan jadikan seperti poket.
  8. Isikan inti daging hingga penuh.

Kuah Kari :
1/2 cawan Santan pekat
1 cawan air
2 helai Daun Kari
2 ulas bawang putih, cincang
1 sudu besar rempah Kari Daging
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil air asam jawa
1 sudu besar minyak untuk menumis

Penyediaan Kuah Kari :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, daun kari dan rempah kari.
  2. Masukkan air dan santan, biar mendidih sebentar.
  3. Masukkan air asam jawa dan sedikit garam. gaul rata, 
  4. Masukkan terung sumbat, tutup kuali.
  5. Reneh hingga terung lembut dan kuah sedikit kering.
  6. Boleh di makan begitu saja atau bersama nasi.

Kari Terung Sumbat