Pani Puri
by Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan- Bahan Pani Puri
1 cawan tepung Suji / Semolina
2 sudu besar Tepung Gandum
1/2 sudu kecil garam
1/3 cawan air

Penyediaan :
  1. Satukan tepung dan garam, masukkan air.
  2. Uli hingga menjadi doh yang kental.
  3. Tutup dengan kain lembab dan rehatkan 20 minit.
  4. Canai nipis dan terap dengan penerap bulat.
  5. Selepas di terap canai lagi hingga betul-betul nipis.
  6. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga mengelembung.
  7. Bila keperangan, angkat dan toskan di atas tissue dapur.
  8. Untuk menghidang, pecahkan pani puri di bahagian atasnya.
  9. Isikan dengan Kentang Masala.
  10. Celup dalam sos hijau dan asam jawa.

Sos Chutney Hijau :
1/2 cawan daun pudina
1/2 cawan daun ketumbar
2 hiris halia
2-3 tangkai cili hijau
1 biji Lemon
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh serbuk jintan putih
garam secukup rasa
1 cawan air ais

Masukkan semua ke dalam pengisar dan kisar halus, tapis.


Sos Chutney Asam Jawa :
1 cawan jus asam jawa
3 sudu besar gula perang
1/2 sudu kecil serbuk cili
1/4 sudu teh garam

Satukan semua di dalam periuk, masak dengan api kecil hingga gula larut.
Angkat dan tapis.  Sejukkan dahulu.

Kentang Masala :
2 biji kentang rebus
1/2 cawan bawang cincang
1/2 cawan daun ketumbar cincang
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu teh garam

Lecek kentang dan gaul bersama bahan2 nya.

Pani Puri