Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake
By Kak Wan @ Wan ResipiBahan-bahan
400 gm Cream Cheese
150 gm Tapai Ubikayu, haluskan
1/4 cawan gula caster
2 biji telur Grd A
1/4 cawan Dairy Whipping Cream
1/2 cawan santan kotak
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu besar serbuk koko
Loyang bulat 6 in - alas baking paper
Penyediaan :
- Panaskan oven pada suhu 210 C.
- Lembutkan cream cheese pada suhu bilik.
- Putar cream cheese, gula dan tapai hingga halus dan berkrim.
- Tambah santan, whipping cream dan garam, gaul sebati.
- Tambah telur dan esen vanilla.
- Putar perlahan hingga adunan menjadi sebati.
- Ketepikan 1 cawan adunan, tambah serbuk koko dan aduk rata.
- Tuang adunan tapai ke dalam loyang dan ratakan.
- Kemudian tuang adunan koko di atasnya dan ratakan.
- Oven pada suhu 200 C selama 40 minit.
- Simpan dalam peti sejuk semalaman.
- Keluarkan dari loyang dan hidang dingin.
Nota : Guna tapai ubikayu yang manis dan lembut.
Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake