Asam Pedas Daging Tetel
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
1/2 Kg Daging Tetel
1 batang Serai, di ketuk
1 sudu kecil garam
Air secukupnya untuk merebus daging
1/2 cawan Air Asam Jawa
2 sudu kecil gula
2 helai Daun Limau Purut
2 biji tomato, belah 4
1 batang carrot, potong kasar
2 biji ubi kentang, potong kasar
2 tangkai cili hijau, patahkan
1/4 cawan Minyak untuk menumis

Bahan Kisar :
10 tangkai Cili Kering
3 tangkai Cili Merah
5 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia
1/2 inci Lengkuas
1/2 inci Kunyit 
1/2 inci Belacan
1/2 sudu kecil Lada Hitam
1/2 sudu kecil Jintan Manis, sangai
1/2 sudu kecil Jintan Putih, sangai


Penyediaan :
  1. Masukkan air, daging, serai dan garam ke dalam periuk.
  2. Rebus hingga daging lembut.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daun limau purut  daging dan air rebusannya.
  5. Masukkan carrot dan kentang.
  6. Reneh hingga sayuran lembut.
  7. Akhir sekali masukkan tomato dan cili hijau.

Asam Pedas Daging Tetel