Bubur Bebola Labu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
250 gm Labu
3 cawan Tepung Pulut
3 sudu Tepung Gandum
1/4 sudu teh Garam

Kuah Santan :
1 cawan Santan Pekat atau Santan Kotak
2 1/2 cawan Air
1/2 sudu kecil Garam
1 helai daun pandan, simpul

1/4 cawan sagu - di rebus hingga jernih
Tos dan alirkan di bawah air paip hingga keluar kanjinya.


Penyediaan :
  1. Labu di rebus dan di lecek hingga halus.
  2. Gaul bersama tepung pulut, tepung gandum dan garam.
  3. Uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
  4. Gentel doh menjadi bebola bulat atau bujur.
  5. Masak air dan daun pandan hingga mendidih.
  6. Rebus bebola labu hingga terapung.
  7. Angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
  8. Kemudian toskan.
  9. Satukan bahan Kuah Santan, masak hingga mendidih.
  10. Masukkan bebola labu, gaul rata.
  11. Hidang dengan sagu dan tuang sirap gula melaka sesuai kemanisannya.

Sirap Gula Melaka :
1 cawan air
200 gm gula melaka
1 helai daun pandan, simpul

Masak hingga gula larut dan tapis.

Bubur Bebola Labu