Mee Bandung Special Aroma Kari
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN PES
1 biji keledek oren, rebus dan haluskan
3 sudu besar udang kering direndam air panas)
10 tangkai cili kering direndam air panas
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu besar garam
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk perasa 
1/2 cawan minyak utk menumis

PENYEDIAAN PES HOMEMADE
  1. Kisar cili kering, bawang merah dan bawang putih. 
  2. Panaskan minyak dan tumis hingga garing.
  3. Masukkan rempah kari, gula, garam dan serbuk perasa. 
  4. Masak hingga naik minyak. 
  5. Masukkan keledek dan kacau hingga pekat.
  6. Sejukkan dahulu.

BAHAN MEE BANDUNG (hidangan 4 orang)
1 kg mee kuning
1 paket Steamboat 5 in 1, potong
8 ekor udang
2 senduk Pes Bandung Homemade
4 cawan air rebusan udang
2 sudu besar minyak

PELENGKAP
Sayur sawi, celur
4 biji telur

PENYEDIAAN :
  1. Celur udang sebentar, toskan dan simpan air rebusannya.
  2. Panaskan minyak, masukkan pes bandung dan kacau. 
  3. Masukkan air rebusan udang, masak hingga mendidih.
  4. Masukkan EB Steamboat 5 in 1.  Reneh sebentar.
  5. Pecah kan telur ke dalam cawan dan tuang ke dalam kuah. 
  6. Biarkan sebentar sehingga telur hampir masak.
  7. Masukkn mee kuning. udang dan sawi. 
  8. Perasa kan dengan gula dan garam sesuai rasa.
  9. Jika kurang pekat boleh tambah pes.

Mee Bandung Special Aroma Kari