Sambal Tumis Sotong
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
300 gm Sotong
1 labu Bawang Besar, hiris bulat
1/2 cawan minyak untuk menumis
2 sudu besar Gula Melaka
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®️

Bahan Kisar :
20 tangkai Cili Kering, rebus
1 biji Bawang Besar
6 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
2 sudu besar Udang Kering, rendam


Penyediaan :
  1. Cuci sotong, buang kulit dan belah 2.
  2. Kelar2 kan menyerong dan potong saiz sesuai.
  3. Masak air hingga mendidih.
  4. Celur sotong hingga bergulung, angkat dan toskan.
  5. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak.
  6. Masukkan bawang hiris.  Kacau hingga bawang layu.
  7. Masuk gula, garam dan AJI-NO-MOTO®️.
  8. Akhir sekali masukkan sotong dan gaul rata.

Sambal Tumis Sotong