Puding Raja
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 sikat Pisang Lemak Manis separuh masak
1 sudu besar Minyak Sapi
Minyak untuk menggoreng

Kuah Kastard :

1 tin susu Sejat 
200 ml air
3 kuning telur
60 gm gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung kastard + 2 sudu besar air (larutkan)
sehelai daun pandan

Bahan Hiasan :
Gajus
Buah Prune di potong kecil
2 urat Jala Mas (diceraikan)
Ceri Merah dan Hijau

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak, masukkan minyak sapi.
  2. Goreng pisang hingga keperangan.
  3. Toskan di atas tissu dapur.
  4. Kemudian goreng gajus hingga keperangan dan toskan.
Kuah Puding :
  1. Satukan semua bahan kecuali daun pandan.
  2. Whisk hingga gula larut.
  3. Tapiskan ke dalam periuk, masukkan daun pandan.
  4. Masak di atas api kecil hingga agak pekat. Keluarkan daun pandan.
  5. Susun pisang berlapis di dalam bekas.
  6. Taburkan sedikit jala mas, gajus, ceri merah dan hijau.
  7. Tuangkan kuah kastard di atasnya.

Resipi Jala Mas
10 biji Kuning Telur
2 helai Daun Pandan
1 cawan Gula Pasir
2 cawan Air

Cara-cara :

  1. Masak air, gula dan daun pandan hingga mendidih.
  2. Kocok kuning telur hingga hancur dan tapis.
  3. Masuk kan ke dalam acuan roti jala muncung satu.
  4. Picit dan liraikan bancuhan telur di atas air gula.
  5. Lipat jala mas dan toskan lebihan air gula.
Puding Raja