By Kak Wan @ Resipicitarasawan
BAHAN-BAHAN :
- 8 keping Mission Onion & Chive
- 2 keping Simplot Hash Brown, haluskan
- 1 tin kecil tuna Ayambrand, tos dan haluskan
- 1/2 labu bawang holland, hiris
- 1 sudu besar cili kisar
- 2 tangkai cili padi, potong kecil
- 2 tangkai daun sup, potong kecil
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 biji telur rebus, belah 4 setiap satu
- 2 sudu besar minyak
Pelekat : gaul sebati
2 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar air
Sapuan :
1 kuning telur, kacau dan tambah 1 sudu kecil susu cair
PENYEDIAAN :
- Panaskan minyak, tumis bawang hiris dan cili kisar hingga layu.
- Masukkan hash brown dan cili padi, kacau rata.
- Masukkan tuna dan garam, gaul rata.
- Masukkan daun sup, gaul dan angkat.
- Potong wrap bulat dia. 6 inci.
- Letak sehiris telur rebus dan inti di tengahnya.
- Sapu kelilingnya dengan pelekat.
- Tutup kemas dan tekan keliling tepinya dengan garpu.
- Letakkan ke atas dulang pembakar.
- Sapu permukaan karipap dengan kuning telur.
- Oven selama 10 minit pada suhu 160c atau hingga kekuningan.
KARIPAP TUNA HASH BROWN