KARIPAP TUNA HASHBROWN
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN-BAHAN :
  • 8 keping Mission Onion & Chive
  • 2 keping Simplot Hash Brown, haluskan
  • 1 tin kecil tuna Ayambrand, tos dan haluskan
  • 1/2 labu bawang holland, hiris 
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 2 tangkai cili padi, potong kecil
  • 2 tangkai daun sup, potong kecil
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 biji telur rebus, belah 4 setiap satu
  • 2 sudu besar minyak

Pelekat :  gaul sebati
2 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar air

Sapuan :
1 kuning telur, kacau dan tambah 1 sudu kecil susu cair

PENYEDIAAN : 
  1. Panaskan minyak, tumis bawang hiris dan cili kisar hingga layu.
  2. Masukkan hash brown dan cili padi, kacau rata.
  3. Masukkan tuna dan garam, gaul rata.
  4. Masukkan daun sup, gaul dan angkat.
  5. Potong wrap bulat dia. 6 inci.
  6. Letak sehiris telur rebus dan inti di tengahnya.
  7. Sapu kelilingnya dengan pelekat.
  8. Tutup kemas dan tekan keliling tepinya dengan garpu.
  9. Letakkan ke atas dulang pembakar.
  10. Sapu permukaan karipap dengan kuning telur.
  11. Oven selama 10 minit pada suhu 160c atau hingga kekuningan.

KARIPAP TUNA HASH BROWN