NASI BRIYANI DAGING
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
BAHAN KISAR
Bahan Nasi
CARA PENYEDIAAN :
- Perap daging bersama bahan kisar selama 30 minit.
- Panaskan minyak sapi, tumis bawang, kayu manis, pelaga, lawang dan cengkih hingga naik bau.
- Masukkan Pes Perencah Briyani MAGGI dan gaul rata.
- Masukkan daging, tomato puree, tomato hiris, bawang goreng dan sedikit daun ketumbar.
- Masukkan sedikit air dan susu cair.
- Masak hingga daging empuk dan kuah setengah pekat. Ketepikan.
- Rebus bahan nasi 3/4 masak. Toskan.
- Taburkan nasi tadi ke atas daging.
- Titiskan saffron atau pewarna oren.
- Tabur kismis, bawang goreng, daun ketumbar dan gajus.
- Masak dengan api perlahan selama 15 minit.
- Bila nasi suam, gemburkan perlahan-lahan.