NASI BRIYANI DAGING
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan


BAHAN KISAR


Bahan Nasi



CARA PENYEDIAAN :
  1. Perap daging bersama bahan kisar selama 30 minit.
  2. Panaskan minyak sapi, tumis bawang, kayu manis, pelaga, lawang dan cengkih hingga naik bau. 
  3. Masukkan Pes Perencah Briyani MAGGI dan gaul rata.
  4. Masukkan daging, tomato puree, tomato hiris, bawang goreng dan sedikit daun ketumbar. 
  5. Masukkan sedikit air dan susu cair. 
  6. Masak hingga daging empuk dan kuah setengah pekat.  Ketepikan.
  7. Rebus bahan nasi 3/4 masak.  Toskan.   
  8. Taburkan nasi tadi ke atas daging.
  9. Titiskan saffron atau pewarna oren.
  10. Tabur kismis, bawang goreng, daun ketumbar dan gajus.
  11. Masak dengan api perlahan selama 15 minit.
  12. Bila nasi suam, gemburkan perlahan-lahan.


 NASI BRIYANI DAGING