AYAM KICAP PEDAS ALA 3 BUDAK GEMUK
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN

1/2 ekor Ayam, potong kecil, gaul serbuk kunyit dan garam
2 tangkai Daun Kari
2 batang Serai (Ketuk)
3 sudu Sos Tiram
4 sudu besar Kicap Manis
2 sudu besar Air Asam Jawa

BAHAN KISAR:

1 biji Bawang Holland
2 ulas Bawang Putih
4 tangkai Cili Padi
1 tangkai Cili Merah
1 sudu besar biji ketumbar

PENYEDIAAN:
  1. Goreng ayam hingga masak. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
  3. Masukkan daun kari dan serai kemudian kacau rata.
  4. Masukkan sos tiram diikuti kicap manis.
  5. Kemudian masukkan ayam yang telah siap digoreng tadi diikuti air asam jawa.
  6. Kacau sekejap biar rencah mesra dengan ayam.

SAMBAL GESEK:
3 tangkai Cili padi merah
3 tangkai Cili padi hijau
3 tangkai Cili Merah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji Limau Nipis
1 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam

PENYEDIAAN:

  1. Kisar cili padi, cili merah, bawang besar dan bawang putih.
  2. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar hingga sedikit kering.
  3. Perasakan dengan garam dan gula.
  4. Akhir sekali, masukkan jus limau nipis dan reneh sekejap.
  5. Tutup api dapur dan sedia dihidang bersama ayam kicap pedas.
Credit: Siti Noor Hidayah Sama


AYAM KICAP PEDAS ALA 3 BUDAK GEMUK