IKAN KERAPU KUNGPAO
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 ekor Ikan Kerapu, buang sisik
1 sudu kecil Garam
1/2 cawan Tepung Jagung
1 biji Telur, asingkan putih dan kuningnya
2 sudu makan minyak

PENYEDIAAN:
  1. Potong Ikan, asingkan tulang dan kepala.
  2. Hiris isi ikan, tabur garam. Gaul dengan putih telur dan tepung jagung.
  3. Masukkan sedikit minyak dan gaul rata.
  4. Kepala dan tulang ikan digaul kuning telur dan tepung jagung.
  5. Tambah sedikit minyak dan gaul rata.
  6. Goreng kepala dan tulang ikan hingga garing
  7. Kemudian goreng isi ikan, tidak terlalu garing.
  8. Angkat dan toskan.

SOS KUNGPAO:
2 sudu makan Kicap Cair
2 sudu makan Sos Tiram
2 sudu makan Cuka Hitam
2 sudu makan  Air
1 sudu makan Gula

Satukan semua bahan sos dan kacau rata

BAHAN TUMIS:
1 inci halia, hiris
2 ulas bawang putih, cincang
1/2 labu bawang Holland, hiris kasar
3 tangkai Cili Kering, rendam dan potong pendek
1 cawan hirisan Capsicum merah, hijau, kuning
3 sudu makan Minyak untuk menumis
1 sudu makan bancuhan Tepung Jagung
Daun Bawang untuk garnish

PENYEDIAAN:
  1. Panaskan minyak, tumis halia, bawang putih, cili kering hingga wangi.
  2. Masukkan bawang dan capsicum.
  3. Goreng kilas sebentar dan tuang Sos Kungpao.
  4. Bila mendidih, tuang bancuhan tepung jagung.
  5. Masukkan isi ikan dan gaul rata.
  6. Atur Kepala, tulang dan isi ikan dalam pinggan.
  7. Garnish dengan daun bawang.

IKAN KERAPU KUNGPAO