By Kak Wan @ Wan Resipi
KARI MEATBALL:
1 bungkus PES KARI DAGING CHEF-KU
100 gm Meat Ball
50 gm bawang Holland dadu
1 sudu kecil pes halia
1/4 cawan air
1/4 cawan santan
2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
Hirisan Cili Merah dan Daun Ketumbar untuk hiasan
BANCUHAN TELUR:
40 ml whipping cream
60 ml susu cair
1 biji telur, kocok ringan
PENYEDIAAN KARI MEATBALL:
- Panaskan minyak, tumis bawang dan pes halia hingga wangi.
- Masukkan meatball dan air. Masak sebentar.
- Masukkan santan dan PES KARI DAGING CHEF-KU.
- Tambah sedikit garam dan gula.
- Masak hingga kuah hampir kering.
- Sejukkan dahulu.
KULIT TART:
200 gm tepung gandum
100 gm Marjerin
1 kuning telur
3 sudu besar air ais
PENYEDIAAN KULIT TART:
200 gm tepung gandum
100 gm Marjerin
1 kuning telur
3 sudu besar air ais
PENYEDIAAN KULIT TART:
- Satukan Marjerin dan tepung.
- Gaul rata dan masukkan kuning telur dan air ais.
- Uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Bungkus dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Kemudian tekan ke dalam acuan tart dan trim lebihannya.
- Cucuk dasarnya dengan garpu.
- Oven selama 20 minit pada suhu 170C.
- Sejuk kan dahulu.
- Satukan bancuhan telur, kocok ringan.
- Isikan meatball ke dalam kulit tart
- Tuang sedikit bancuhan telur.
- Tabur sedikit cili hiris dan daun ketumbar.
- Oven selama 15 minit hingga bancuhan telur masak.
KARI MEATBALL QUICHE