KUIH KUBA GULING
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN A:
2 sudu besar Serbuk Arang (Charcoal Powder) boleh di beli di bakeri
2 cawan Air
- Larutkan Serbuk Arang dan Air, kemudian tapis
BAHAN B:
2 1/2 cawan Tepung Beras
1/3 cawan Tepung Ubikayu
5 1/2 cawan Air
1 sudu besar Air Kapur pekat
1 cawan Gula Melaka, racik halus
1/2 cawan Gula Pasir
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar Serbuk Arang (Charcoal Powder) boleh di beli di bakeri
2 cawan Air
- Larutkan Serbuk Arang dan Air, kemudian tapis
BAHAN B:
2 1/2 cawan Tepung Beras
1/3 cawan Tepung Ubikayu
5 1/2 cawan Air
1 sudu besar Air Kapur pekat
1 cawan Gula Melaka, racik halus
1/2 cawan Gula Pasir
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar Minyak
Loyang 10x10 in - oles sedikit minyak
1 bii kelapa parut di gaul dengan 1 sudu kecil garam dan kukus selama 10 minit.
1 bii kelapa parut di gaul dengan 1 sudu kecil garam dan kukus selama 10 minit.
PENYEDIAAN:
- Satukan tepung beras dan tepung ubi.
- Masukkan air, air kapur dan air arang.
- Tapis ke dalam periuk tebal.
- Masukkan gula, gula melaka dan garam.
- Kacau sentiasa dengan api sederhana hingga pekat berkilat.
- Bila adunan kental, masukkan minyak dan kacau sebati.
- Tuang dalam loyang dan ratakan.
- Setelah sejuk, potong dan gaul dengan kelapa parut.
KUIH KUBA GULING