MASAK LEMAK PUTIH CENDAWAN ENOKI DAN TAUGEH
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN :
600 ml Santan sederhana pekat
100 gm Cendawan Enoki
150 gm Taugeh
30 gm Udang Kering, rendam
3 ulas bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1 tangkai Cili Merah
BAHAN-BAHAN :
600 ml Santan sederhana pekat
100 gm Cendawan Enoki
150 gm Taugeh
30 gm Udang Kering, rendam
3 ulas bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1 tangkai Cili Merah
5 tangkai Daun Kuchai
1/2 sudu kecil Garam
1/2 sudu kecil serbuk perisa lada hitam @AJI-SHIO
1/4 sudu kecil AJINOMOTO
1/2 sudu kecil Garam
1/2 sudu kecil serbuk perisa lada hitam @AJI-SHIO
1/4 sudu kecil AJINOMOTO
PENYEDIAAN :
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan udang kering hingga halus.
- Masuk ke dalam periuk bersama santan dan cili merah.
- Masak hingga mendidih.
- Perasakan dengan garam, serbuk lada hitam AJI-SHIO dan AJINOMOTO.
- Tutup api dan masukkan Taugeh, Cendawan Enoki dan daun kuchai. Gaul rata.
- Tutup periuk, biarkan haba dalam periuk melembutkan taugeh dan enoki.
MASAK LEMAK PUTIH CENDAWAN ENOKI DAN TAUGEH