MOCHI SAGU BERKUAH
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
BAHAN INTI :
250 gm Keledek Ungu
1 sudu makan Gula
BAHAN KULIT :
2 cawan Sagu putih
1 sudu makan Gula
1 cawan Air Panas
Peralatan : Mooncake Mold 50 gm
PENYEDIAAN :
200 ml Air
1 helai Daun Pandan
1/4 cawan Gula
1/4 sudu teh Garam
Untuk kuah, didihkan air, daun pandan dan gula.
Masukkan Santan, garam dan masak hingga mendidih.
BAHAN INTI :
250 gm Keledek Ungu
1 sudu makan Gula
BAHAN KULIT :
2 cawan Sagu putih
1 sudu makan Gula
1 cawan Air Panas
Peralatan : Mooncake Mold 50 gm
PENYEDIAAN :
- Rebus keledek hingga empuk, lenyek ketika masih panas.
- Gaul dengan gula dan kepal bulat2 seberat 20 gm. Ketepikan.
- Cuci dan rendam sagu hingga sagu pecah bila di picit dengan jari.
- Toskan hingga kering. masukkan ke dalam bekas.
- Tuang air panas sedikit2 dan uli hingga doh boleh di kepal.
- Kepal bulat2 seberat 25 gm setiap satu.
- Leperkan dan isikan inti keledek di tengah dan bulatkan kembali.
- Tekan dengan acuan mooncake dan letak di atas daun pisang.
- Kukus selama 30-40 minit hingga sagu menjadi jernih.
- Angkat dan hidang bersama kuahnya.
KUAH MANIS :
400 ml Santan 200 ml Air
1 helai Daun Pandan
1/4 cawan Gula
1/4 sudu teh Garam
Untuk kuah, didihkan air, daun pandan dan gula.
Masukkan Santan, garam dan masak hingga mendidih.
NOTA :
Setiap 15 minit buka tutup pengukus dan renjis air di atas sagu.
Guna sarung tangan plastik ketika mengentel supaya tidak melekat.
Sapu sedikit minyak pada doh dan daun pisang.
Guna sarung tangan plastik ketika mengentel supaya tidak melekat.
Sapu sedikit minyak pada doh dan daun pisang.
MOCHI SAGU BERKUAH