PANDAN JELLY MOONCAKE
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
JELLY KUNING TELUR
150 gm Carrot, potong kecil
250 ml Air
1 sudu makan Gula
1 sudu teh Serbuk Agar-Agar
JELLY SANTAN
3 sudu makan Gula
1 sudu teh Serbuk Agar-Agar
250 ml Air
70 ml SANTAN S&P
1 helai Daun Pandan
JELLY PANDAN
3 sudu makan Gula
1 sudu teh Serbuk Agar-Agar
250 ml Air
60 ml SANTAN S&P
3 helai Daun Pandan, potong pendek
JELLY KUNING TELUR
150 gm Carrot, potong kecil
250 ml Air
1 sudu makan Gula
1 sudu teh Serbuk Agar-Agar
JELLY SANTAN
3 sudu makan Gula
1 sudu teh Serbuk Agar-Agar
250 ml Air
70 ml SANTAN S&P
1 helai Daun Pandan
JELLY PANDAN
3 sudu makan Gula
1 sudu teh Serbuk Agar-Agar
250 ml Air
60 ml SANTAN S&P
3 helai Daun Pandan, potong pendek
PENYEDIAAN :
LANGKAH 1 :
- Kisar carrot dan air, kemudian tapis.
- Satukan bersama gula dan serbuk agar-agar, gaul rata.
- Masak hingga mendidih dan tuang ke dalam acuan bentuk bulat.
- Simpan dalam peti sejuk hingga mengeras.
- Keluarkan dari acuan dan trim tepinya.
- Letakkan di tengah dalam cawan plastik kecil.
LANGKAH 2 :
- Untuk Jelly Santan, satukan semua bahan dan masak hingga mendidih.
- Tuang ke dalam acuan berisi jelly kuning telur hingga menutupinya.
- Simpan dalam peti sejuk hingga mengeras.
LANGKAH 3 :
- Untuk Jelly Pandan, kisar daun pandan dan air kemudian tapis.
- Satukan jus pandan, gula, serbuk agar2 dan santan.
- Masak hingga mendidih.
- Tuang 1/4 jelly pandan ke dalam Acuan Plastik Mooncake.
- Keluarkan Jelly Santan dari acuan dan letak di tengah acuan Mooncake.
- Tuang baki jelly pandan hingga penuh.
- Simpan dalam peti sejuk hingga mengeras.
- Keluarkan dari acuan, enak di makan dingin.
PANDAN JELLY MOONCAKE