PANDAN JELLY MOONCAKE
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

JELLY KUNING TELUR
150 gm Carrot, potong kecil
250 ml Air
1 sudu makan Gula
1 sudu teh Serbuk Agar-Agar

JELLY SANTAN
3 sudu makan Gula
1 sudu teh Serbuk Agar-Agar
250 ml Air
70 ml SANTAN S&P
1 helai Daun Pandan

JELLY PANDAN
3 sudu makan Gula
1 sudu teh Serbuk Agar-Agar
250 ml Air
60 ml SANTAN S&P
3 helai Daun Pandan, potong pendek


PENYEDIAAN :
LANGKAH 1 :
  1. Kisar carrot dan air, kemudian tapis.
  2. Satukan bersama gula dan serbuk agar-agar, gaul rata.
  3. Masak hingga mendidih dan tuang ke dalam acuan bentuk bulat.
  4. Simpan dalam peti sejuk hingga mengeras.
  5. Keluarkan dari acuan dan trim tepinya.
  6. Letakkan di tengah dalam cawan plastik kecil.

LANGKAH 2 :
  1. Untuk Jelly Santan, satukan semua bahan dan masak hingga mendidih.
  2. Tuang ke dalam acuan berisi jelly kuning telur hingga menutupinya.
  3. Simpan dalam peti sejuk hingga mengeras.

LANGKAH 3 :
  1. Untuk Jelly Pandan, kisar daun pandan dan air kemudian tapis.
  2. Satukan jus pandan, gula, serbuk agar2 dan santan.
  3. Masak hingga mendidih.
  4. Tuang 1/4 jelly pandan ke dalam Acuan Plastik Mooncake.
  5. Keluarkan Jelly Santan dari acuan dan letak di tengah acuan Mooncake.
  6. Tuang baki jelly pandan hingga penuh.
  7. Simpan dalam peti sejuk hingga mengeras.
  8. Keluarkan dari acuan, enak di makan dingin.

PANDAN JELLY MOONCAKE