SOTONG PANGGANG SAMBAL SATAY
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:

200 gm Sotong
1 cawan Santan pekat
1 sudu besar Mentega Kacang
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu besar Gula Melaka
1/2 keping Asam Keping
60 gm MAGGI Pes Cili

BAHAN KISAR:
2 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia, hiris
2 cm Kunyit, hiris
l/2 inci Lengkuas, hiris
1 Batang Serai, hiris

PENYEDIAAN:
  1. Kelar sotong, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
  2. Kisar bahan kisar hingga halus.
  3. Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga wangi
  4. Masuk MAGGI Pes Sambal Tumis.
  5. Tambah santan, asam keping dan mentega kacang
  6. Gaul sebati, tambah gula melaka dan garam.
  7. Masak hingga hampir pekat. Angkat dan ketepikan.
  8. Panggang sotong dalam kuali tanpa minyak.
  9. Lumur dengan sambal satay dan panggang di kedua belah hingga masak.
  10. Angkat dan hidang dengan sambal satay.

SOTONG PANGGANG SAMBAL SATAY