SUP TOFU CHINESE
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
3 blok Tofu Jepun, potong bulat
1/2 cawan Tepung Jagung
Minyak untuk menggoreng

BAHAN SUP:
2 sudu besar Minyak Cili
2 ulas Bawang Putih, cincang
1/2 inci Halia, hiris halus
2 sudu makan Kicap Cair
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 batang Carrot, potong
8 tangkai Kacang Buncis, potong
1 bungkus Cendawan Shimeji atau lain2 cendawan
1 tangkai Daun Bawang
1/2 sudu kecil Garam
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Putih
3 cawan Air / Stok Ayam
1 sudu besar bancuhan Tepung Jagung


PENYEDIAAN:
  1. Goreng Tofu hingga kekuningan. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak cili, tumis bawang putih halia hingga wangi.
  3. Masukkan kicap dan sos tiram.
  4. Tambah air atau stok ayam, masak hingga mendidih.
  5. Masukkan carrot dan kacang buncis.
  6. Perasakan dengan sedikit garam, lada sulah dan minyak bijan.
  7. Tuang bancuhan tepung jagung, masak hingga sup sedikit pekat.
  8. Akhir sekali, masukkan cendawan Shimeji dan daun bawang.

SUP TOFU CHINESE