SUP TOFU CHINESE
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
3 blok Tofu Jepun, potong bulat
1/2 cawan Tepung Jagung
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SUP:
2 sudu besar Minyak Cili
2 ulas Bawang Putih, cincang
1/2 inci Halia, hiris halus
2 sudu makan Kicap Cair
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 batang Carrot, potong
8 tangkai Kacang Buncis, potong
1 bungkus Cendawan Shimeji atau lain2 cendawan
1 tangkai Daun Bawang
1/2 sudu kecil Garam
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Putih
3 cawan Air / Stok Ayam
1 sudu besar bancuhan Tepung Jagung
PENYEDIAAN:
- Goreng Tofu hingga kekuningan. Ketepikan.
- Panaskan minyak cili, tumis bawang putih halia hingga wangi.
- Masukkan kicap dan sos tiram.
- Tambah air atau stok ayam, masak hingga mendidih.
- Masukkan carrot dan kacang buncis.
- Perasakan dengan sedikit garam, lada sulah dan minyak bijan.
- Tuang bancuhan tepung jagung, masak hingga sup sedikit pekat.
- Akhir sekali, masukkan cendawan Shimeji dan daun bawang.
SUP TOFU CHINESE