TOFU SHIMEJI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
3 blok Tofu Jepun 
2 ulas Bawang Putih - cincang halus
3 hiris Halia, hiris halus
2 tangkai Daun Bawang, hiris
1 paket Cendawan Shimeji
1 tangkai Cili Merah - cincang
1 tangkai Cili Hijau, cincang
1 sudu besar minyak untuk menumis
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar bancuhan Tepung Jagung

BAHAN SOS - satukan:

2 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Kicap Cair
1 sudu besar Kicap Manis / Kicap Hitam
1/2 cawan Air
1 sudu kecil serbuk lada hitam/putih
1/4 sudu teh Serbuk Perasa


PENYEDIAAN:
  1. Potong bulat Tofu sederhana tebal.
  2. Salut dengan tepung jagung dan goreng hingga perang di kedua belah.
  3. Tos dan masukkan ke dalam pinggan hidangan.
  4. Panaskan minyak bijan dan minyak masak..
  5. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
  6. Masukkan cili merah, cili hijau dan daun bawang, kacau rata.
  7. Masukkan bahan-bahan sos dan air.
  8. Bila mendidih, masukkan cendawan dan tuang bancuhan tepung jagung.
  9. Masak hingga kuah sedikit pekat.
  10. Tuang ke atas Tofu dan tabur daun bawang.

TOFU SHIMEJI