Sepanjang berada di Vietnam, saya banyak melihat makanan orang Vietnam berasaskan sayuran, mee dan sup.  Snack popular yang menjadi kegemaran adalah Vietnam Springroll samada yang segar atau bergoreng.  

Inspirasi dari snack segar Vietnam Springroll, saya jadikan ia sebagai sandwich yang enak, berganda kesegaran, kelembutan dan keenakannya  bila di gulung bersama @Mission Malaysia wraps.  Ini adalah gabungan Snack dari sayuran segar dengan rasa umami dan wraps lembut di gulung dengan rice paper Vietnam.  Sandwich 2 dalam 1 yang pasti menyelerakan.  Ia boleh di nikmati begitu saja atau bersama sos kegemaran.

VIETNAM GARDEN ROLL WRAPWICH
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 bungkus MISSION WRAP CHIA SEEDS
1 bungkus Vietnam Rice Paper (22cm)
1 batang Carrot
1 batang Timun
1/2 biji Sengkuang
6 batang Crabstik
10 ekor udang
2 helai Kobis Ungu
6 helai Daun Salad
1 pokok Daun Ketumbar
50 gm Suhun
1 sudu kecil Sos Ikan
1/4 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
Mayonis untuk sapuan

Hiasan : Edible Flowers dan Daun Pudina

PENYEDIAAN:
  1. Rendam Suun dalam air panas hingga lembut.  Toskan.
  2. Perisakan dengan sedikit sos ikan dan serbuk lada hitam dan potong pendek.
  3. Timun di buang pulur, hiris memanjang, keringkan atas tisu dapur.
  4. Carot, Kubis Ungu dan Sengkuang di hiris halus memanjang.
  5. Crabstik di goreng tanpa minyak dan carik2 kan.
  6. Udang di rebus dengan sedikit air, buang kulit dan hiris nipis.
PENYEDIAAN:
  1. Microwave MISSION WRAP selama 30 saat.
  2. Sapu permukaan wrap di kedua belah dengan mayonis.
  3. Basahkan permukaan rice paper.
  4. Atur bunga Edible dan daun pudina secara terbalik.
  5. Letak kepingan wrap yang di sapu mayonis di atasnya.
  6. Susun salad, daun ketumbar, crabstik, suhun dan hirisan sayur di tengahnya.
  7. Tabur dengan serbuk lada hitam secukupnya.
  8. Untuk menggulung, lipat dari arah hujung yang bertentangan.
  9. Bahagian bunga berada di atas.  Gulung hingga rapi.
  10. Sedia di nikmati begitu saja atau bersama sos.



VIETNAM GARDEN ROLL WRAPWICH