PUTU BAMBU PANDAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
200 gm Tepung Beras
150 ml Air 
4 helai Daun Pandan 
1/2 sudu teh Pandan Pes atau Pewarna Hijau
2 Keping Gula Melaka, racik halus
1/2 sudu teh Garam

1/2 biji Kelapa Parut, gaul sedikit garam dan kukus 10 minit
Acuan Buluh atau Acuan Lompang atau Kon Daun Pisang

PENYEDIAAN:
  1. Kisar daun pandan, air hingga halus dan tapis.
  2. Masukan tepung beras dan garam ke dalam bekas.
  3. Tuang air pandan sedikit sedikit dan gaul dengan hujung jari hingga berbintil.
  4. Kemudian masuk ke dalam penapis dan gosok2 hingga mendapat serbuk halus.
  5. Masukkan ke dalam acuan buluh hingga penuh, jangan di tekan.
  6. Lubangkan tengahnya dengan chopstick.
  7. Isikan dengan gula melaka dan tutup dengan adunan hingga mumbung.
  8. Kukus dengan api besar selama 15-20 minit.
  9. Terbalikkan acuan dan kukus 1 minit lagi
  10. Keluarkan dari acuan dan sajikan dengan kelapa parut.

PUTU BAMBU PANDAN