SUP GEARBOX KAMBING
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
500 gm Tulang Gearbox Kambing 
3 liter Air
2 biji Bawang Merah,kisar 
5 ulas bawang putih, kisar
2 inci Halia, kisar
2 keping kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 paket kecil Rempah Sup atau Rempah Kurma

GARNISH:
3 pokok Daun Ketumbar/Daun Sup
Bawang goreng

Boleh tambah jika suka:
4 biji ubi kentang - potong 4
1 batang carrot - potong baji
2 biji Tomato, belah 4


PENYEDIAAN:
  1. Didihkan air, rebus tulang gearbox sebentar.
  2. Angkat keluar dan buang air rebusan yang pertama. (untuk buang lemak berlebihan)
  3. Masukkan 3 liter air ke dalam periuk dan tulang gearbox.
  4. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga.
  5. Masukan pes halia bawang putih, bawang kisar dan rempah sup.
  6. Biarkan sup mendidih, Masukkan ubi kentang dan carrot.
  7. Reneh hingga masak. Perasakan dengan garam serbuk lada sulah dan serbuk perasa.
  8. Tabur hirisan Daun sup dan bawang goreng.
  9. Hidang ketika masih panas bersama nasi atau roti Banggali.

SUP GEARBOX KAMBING