TILAPIA TERBANG SAMBAL KICAP
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 ekor Ikan Talapia
1 biji Limau Nipis
1/2 sudu kecil serbuk Kunyit 
1 sudu kecil Garam

SAMBAL KICAP:
3 ulas Bawang Merah, cincang
1/2 inci Belacan, di bakar
1/2 biji Tomato, cincang 
5 tangkai Cili Padi, hiris
1 biji Jus Limau Nipis
1/4 cawan Kicap Manis
Gula dan Garam secukupnya

- Satukan semua bahan sambal, gaul rata.

PENYEDIAAN:
  1. Cuci bersih ikan, buang sisik, potong di kedua sisi seperti berkepak.
  2. Perah jus limau dan lumur sedikit garam dan kunyit.  Biarkan selama 15 minit.
  3. Goreng posisi berkepak dalam minyak yang banyak hingga keperangan.
  4. Jangan balik kan ikan selagi bahagian bawah masih basah, agar tidak hancur.
  5. Angkat dan toskan.  
  6. Hidang dengan sambal kicap dan nasi.

TILAPIA TERBANG SAMBAL KICAP