APAM JAWA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
100 gm Tapai Ubikayu, haluskan
200 gm Gula Pasir
250 gm Tepung Beras
60 gm Tepung Gandum
1 sudu teh instant Yis 
400 ml santan cair (hangat)
1/2 sudu teh Garam

Marjerin untuk olesan

GARNISH:  Hirisan Pisang & Daun Pandan

PENYEDIAAN:
  1. Satukan semua bahan dalam bekas besar, gaul sebati bersama santan.
  2. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.
  3. Tuang ke dalam bekas besar dan tutup bekas.
  4. Rehatkan selama 1 jam hingga adunan mengembang.
  5. Oles acuan apam dengan marjerin.
  6. Tuang 3/4 penuh dan letak hirisan pisang.
  7. Tutup acuan, guna api perlahan hingga masak.

APAM JAWA