SIAKAP MANGA MASAM MANIS
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan Siakap
Sedikit serbuk kunyit dan garam
2 sudu besar Tepung Jagung
Minyak untuk menggoreng
2 keping asam keping, supaya ikan tidak melekat
1 biji Manga muda, di sagat
2 batang serai, ambil bahagian putih dan hiris halus
1 bawang merah besar, hiris
Kacang Tanah goreng

PENYEDIAAN:
  1. Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit.
  2. Toskan di atas tissue dapur hingga kering.
  3. Lumur dengan tepung jagung hingga rata.
  4. Panaskan minyak, masuk asam keping.
  5. Goreng ikan hingga garing.
  6. Satukan manga, serai dan bawang hiris.
  7. Letak di atas ikan dan tuang sos masam manis.
  8. Garnish dengan daun ketumbar dan kacang tanah.

SOS MASAM MANIS:
3-4 tangkai Cili padi, hiris
2 tangkai Akar Ketumbar
5 ulas Bawang Putih, cincang
2 biji limau nipis, ambil jusnya
1 sudu besar Sos Tiram Masam Manis NONA
1 sudu besar Sos Ikan
2 sudu besar hirisan daun ketumbar
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar bancuhan Tepung Jagung

PENYEDIAAN:
  1. Tumbuk akar ketumbar.
  2. Masuk ke dalam periuk bersama bawang cincang dan cili padi.
  3. Masuk jus limau, sos tiram dan sos ikan.
  4. Tambah sedikit air dan masak hingga mendidih.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Tuang bancuhan tepung jagung, masak hingga sedikit pekat.

SIAKAP MANGA MASAM MANIS