BINGKA KACANG HIJAU
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
2 cawan Tepung Gandum
2 cawan Santan Pekat
1 cawan Air
3/4 cawan Gula Pasir
2 sudu besar Mentega cair
2 biji telur
1/4 sudu teh garam
sedikit Pewarna Hijau dan Pes Pandan
2 cawan kacang hijau rebus (bahagi dua)
2 sudu besar Bijan untuk taburan
Loyang 9x9 atau 3 acuan Kemboja
CARANYA:
BAHAN-BAHAN:
2 cawan Tepung Gandum
2 cawan Santan Pekat
1 cawan Air
3/4 cawan Gula Pasir
2 sudu besar Mentega cair
2 biji telur
1/4 sudu teh garam
sedikit Pewarna Hijau dan Pes Pandan
2 cawan kacang hijau rebus (bahagi dua)
2 sudu besar Bijan untuk taburan
Loyang 9x9 atau 3 acuan Kemboja
CARANYA:
- Satukan semua bahan dan 1 cawan kacang hijau kecuali bijan.
- Kisar hingga sebati dan tuang ke dalam kuali.
- Masak hingga naik wap dan sedikit berketul di bahagian bawah.
- Tutup api dan whisk hingga rata, masuk baki kacang hijau dan gaul rata.
- Oles loyang dengan minyak, panaskan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
- Tutup api dan tuang adunan hingga penuh. Tabur atasnya dengan bijan.
- Masak sebentar dengan api kecil selama 5 minit.
- Panaskan oven pada suhu 175C, alihkan loyang ke dalam oven.
- Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi untuk garingkan bahagian atas.
- Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.
NOTA : Boleh guna kacang hijau berkulit atau kacang hijau tanpa kulit
Rendam kacang hijau sekurangnya 4 jam atau semalaman untuk cepat lembut.
BINGKA KACANG HIJAU