BINGKA KACANG HIJAU
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
2 cawan Tepung Gandum
2 cawan Santan Pekat
1 cawan Air
3/4 cawan Gula Pasir
2 sudu besar Mentega cair
2 biji telur
1/4 sudu teh garam
sedikit Pewarna Hijau dan Pes Pandan
2 cawan kacang hijau rebus (bahagi dua)
2 sudu besar Bijan untuk taburan

Loyang 9x9 atau 3 acuan Kemboja

CARANYA:
  1. Satukan semua bahan dan 1 cawan kacang hijau kecuali bijan.
  2. Kisar hingga sebati dan tuang ke dalam kuali.
  3. Masak hingga naik wap dan sedikit berketul di bahagian bawah.
  4. Tutup api dan whisk hingga rata, masuk baki kacang hijau dan gaul rata.
  5. Oles loyang dengan minyak, panaskan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
  6. Tutup api dan tuang adunan hingga penuh. Tabur atasnya dengan bijan.
  7. Masak sebentar dengan api kecil selama 5 minit.
  8. Panaskan oven pada suhu 175C, alihkan loyang ke dalam oven.
  9. Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi untuk garingkan bahagian atas.
  10. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.

NOTA : Boleh guna kacang hijau berkulit atau kacang hijau tanpa kulit
Rendam kacang hijau sekurangnya 4 jam atau semalaman untuk cepat lembut.


BINGKA KACANG HIJAU