JERUK TIMUN KIMCHI 
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
10 batang Timun Kecil 
2 sudu besar Garam 
2-3 tangkai Daun Kuchai, potong 1/2in
4 ulas Bawang Putih, cincang
1 batang Carrot, hiris halus memanjang
1 cawan Sengkuang hiris, optional
1 labu Bawang Besar, hiris nipis 

BAHAN SOS:
1/4 cawan Cili Flakes
3 sudu besar Sos Ikan 
1 sudu besar Gula Perang 
1/4 cawan Air Suam
1 sudu besar Bijan sangai

PENYEDIAAN: 
  1. Cuci timun, belah empat tapi jangan putus. 
  2. Gaul garam,  biarkan selama 10 minit hingga airnya keluar.
  3. Bilas dan toskan.
  4. Satukan daun kuchai, carrot, sengkuang, bawang dan bahan2 sos, gaul rata.
  5. Isikan ke dalam poket timun.
  6. Simpan dalam botol kaca pada suhu bilik atau dalam peti sejuk.
  7. Sebagai sampingan untuk nasi, mee atau di makan begitu saja.

JERUK TIMUN KIMCHI