NASI HIMPIT SAMBALKELAPA KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
200 gm Beras Kampung
3 liter Air
atau Nasi Himpit Segera 

CARA:
  1. Cuci beras 2-3 kali, Toskan. Masukkan beras ke dalam air mendidih. 
  2. Kacau sesekali biarkan sehingga beras hancur dan pekat. 
  3. Tuangkan ke dalam bekas yang di alas daun pisang.
  4. Tindih dengan pemberat supaya padat.
  5. Bila betul2 sejuk baru di potong. 

SAMBAL KELAPA:
1/2 biji Kelapa Parut putih 
2 ekor Ikan Selayang (panggang, ambil isinya)
3 ulas Bawang Merah
3 hiris Halia 
3 batang Serai
2 keping kecil Gula Melaka
1/2 sudu teh Garam

PENYEDIAAN:
  1. Kelapa di sangai hingga perang gelap.
  2. Tumbuk hingga pecah minyak.
  3. Kemudian tumbuk isi ikan hingga halus. 
  4. Kisar bawang, serai, halia, garam, gula melaka hingga halus. 
  5. Masuk bahan kisar ke dalam kuali dengan sedikit air.
  6. Masak sebentar, kemudian masukkan kelapa dan isi ikan.
  7. Gaul dan masak dengan api perlahan hingga bergaul mesra.
  8. Tambahkan sedikit garam jika perlu.
  9. Inti mestilah lembab dah tidak kering.

KUAH KACANG:
300 gm Kacang Tanah (goreng tanpa minyak, tumbuk 1/2 kasar dan 1/2 halus)
1/2 cawan Air Asam Jawa cair
2 keping kecil Gula Melaka 
1/2 cawan Minyak
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR:
5 sudu besar Cili Kisar
4 batang Serai
1 inci Halia
1/2 inci Lengkuas
8 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
2 biji Buah Keras

PENYEDIAAN:
  1. Tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan garing dengan api perlahan hingga naik minyak. 
  2. Masukkan air asam jawa dan kacang. 
  3. Renehkan sebentar. Tambahkan air mengikut kepekatan yang dikehendaki. 
  4. Masukkan gula melaka dan garam secukupnya. 
  5. Reneh dengan api perlahan sehingga naik minyak. 
  6. Jika kuah agak pekat tambahkan sedikit air panas.
  7. Hidang dengan nasi himpit bersama kuah kacang dan sambal kelapa.

NASI HIMPIT SAMBALKELAPA KELANTAN