By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus Bihun
1 keping Dada Ayam atau bahagian lain
1 kiub Pati Ayam
1 uncang Sup Bunjut
2 liter air
1 bungkus Fish Ball / Fish Cake
1 batang Carrot, potong
1/4 Sengkuang, potong
2 sudu kecil serbuk Lada Putih
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
5 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
3 cm Halia
SAMPINGAN:
Bawang Goreng
Daun Sup / Daun Bawang
PENYEDIAAN:
SAMBAL KICAP:
10 tangkai Cili Padi
3 ulas Bawang Putih
1/4 cawan Kicap Manis
Garam dan gula secukup rasa
Tumis cili dan bawang putih dengan sedikit minyak hingga layu.
Kisar kasar bersama kicap manis, gula dan garam.
2 sudu kecil serbuk Lada Putih
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
5 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
3 cm Halia
SAMPINGAN:
Bawang Goreng
Daun Sup / Daun Bawang
PENYEDIAAN:
- Rendam Bihun dengan air panas hingga lembut, bilas dan toskan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan uncang sup bunjut dan serbuk lada putih.
- Masukkan dada ayam, tumis hingga masak.
- Masukkan air, sengkuang, carrot, kiub pati ayam dan batang daun sup.
- Keluarkan dada ayam, sejukkan sebentar dan carik2 isinya.
- Perasakan dengan garam secukup rasa.
- Hidang bersama Bihun, bahan2 sampingan dan sambal.
SAMBAL KICAP:
10 tangkai Cili Padi
3 ulas Bawang Putih
1/4 cawan Kicap Manis
Garam dan gula secukup rasa
Tumis cili dan bawang putih dengan sedikit minyak hingga layu.
Kisar kasar bersama kicap manis, gula dan garam.
BIHUN SUP MUDAH