KUIH LOMPANG PANDAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 cawan Gula Pasir 
3 cawan Air
1/4 sudu teh Garam
2 1/2 cawan Tepung Beras 
1/4 cawan Tepung Ubi (3 sudu besar)
1 cawan Air Pandan (Kisar 9 helai daun pandan dan 1 cawan air)
1 sudu besar Air Kapur
1/2 sudu kecil Pewarna Hijau 
Minyak untuk olesan

2 cawan Kelapa Parut, gaul sedikit garam, kukus sebentar
35 acuan Lompang kecil, oles minyak

PENYEDIAAN:
  1. Masak gula dan air hingga gula larut 
  2. Satukan tepung beras dan tepung ubi.
  3. Masukkan air pandan,  kacau sebati.
  4. Tuang air gula sedikit-sedikit dan kacau hingga rata.
  5. Masukkan air kapur, pewarna dan garam.  
  6. Kacau dan tapis ke dalam jug kecil.
  7. Didihkan air dalam pengukus.
  8. Panaskan acuan lompang sebentar.
  9. Kacau dahulu bancuhan sebelum di tuang ke dalam acuan.
  10. Kukus selama 10-12 minit api sederhana.
  11. Hidangkan dengan kelapa parut yang telah di kukus.

NOTA:
Kacau bancuhan setiap kali supaya tidak mendap sebelum menuang ke dalam acuan.


KUIH LOMPANG PANDAN