NASI KUNING INDONESIA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
5 ulas Bawang Putih, cincang
3 ulas Bawang Merah, cincang
1 kg Beras
100 gm Beras Pulut (rendam 2 jam)
2-3 batang Serai, di ketuk
5 helai Daun Limau Purut
2 helai Daun Serai Kayu (Daun Salam)
2 helai Daun Pandan, simpul
2 sudu kecil Serbuk Kunyit
1 biji jus Limau Nipis⠀
400 ml Santan Kotak
1000 ml Air
2 sudu kecil Garam
Minyak untuk menumis ⠀


CARA-CARA: ⠀
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bawang putih, bawang merah, serai, daun limau purut dan daun salam hingga wangi.
  3. Masukan beras dan gaul rata.
  4. Tuang santan, air, serbuk kunyit, garam dan jus limau nipis.
  5. Tutup periuk dan masak hingga airnya hampir kering.
  6. Leraikan nasi dan pindahkan ke dalam pengukus.
  7. Kukus hingga masak. (jika nasi masih keras siram 3-4 sudu besar air)
  8. Hidang dengan rendang dan taburan bawang goreng.

NASI KUNING INDONESIA