PERCIK UDANG HARIMAU
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
500 gm Udang Harimau
2 sudu kecil Serbuk Kunyit
1/2 inci Halia, ditumbuk
500 ml Santan Pekat
2 keping Asam Gelugur
Gula dan garam
Sedikit Minyak Masak
BAHAN KISAR:
8 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
3 batang Serai, ambil bahagian putih
1/2 inci Halia
4 sudu besar Cili Kering kisar
PENYEDIAAN:
Lumurkan udang dengan serbuk kunyit, garam dan halia.
Perapkan selama 20 minit.
KUAH PERCIK:
Perapkan selama 20 minit.
KUAH PERCIK:
- Masukkan bahan kisar, santan dan asam gelugur di dalam periuk.
- Masak dengan api kecil sambil di kacau perlahan-lahan.
- Bila mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak sehingga pekat kuahnya.
- Panggang sebentar udang yang telah diperap, renjiskan sedikit minyak.
- Celupkan udang panggang di dalam kuah percik.
- Kemudian panggang semula sebentar saja, tidak terlalu kering.
- Hidang dengan baki kuah percik dan nasi.
PERCIK UDANG HARIMAU