PULUT PENGAT PISANG
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
6 biji Pisang Kebatu/Nangka
2 helai daun pandan
2 cawan Santan cair
2 cawan Santan pekat
1/2 sudu kecil Garam
2-3 keping Gula Melaka
2-3 keping Gula Melaka
1/4 cawan biji Sagu, siram air
PENYEDIAAN:
- Pisang di potong bulat atau menyerong.
- Masak bersama santan cair, sagu, gula melaka. garam dan daun pandan.
- Masak dengan api perlahan dan masukkan santan pekat.
- Apabila mendidih, kacau perlahan-lahan supaya santan tidak berketul.
- Angkat dan hidang dengan pulut kukus.
PULUT KUKUS
2 cawan Pulut
2 helai Daun Pandan
1 sudu kecil Garam
2 sudu kecil Gula (optional)
2 sudu besar Minyak Masak
PENYEDIAAN:
- Rendam pulut sekurangnya 4 jam.
- Panaskan kukusan dan alas dengan daun pandan yang di gunting pendek.
- Toskan pulut, kukus selama 20 minit atau setengah masak.
- Angkat dan renjiskan air hingga pulut lembab.
- Masukkan minyak, garam dan gula, gaul rata.
- Kukus semula selama 15-20 minit hingga masak.
Pulut Kukus juga boleh di hidangkan dengan durian, manga, nangka atau ikan kering.
PULUT PENGAT PISANG