RENDANG TOK
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
1 kg Daging
2 helai Daun Kunyit dihiris halus
1 kg Santan Pekat
1/2 keping Gula Melaka
3 sudu makan Kerisik
2 sudu makan Air Asam Jawa
Garam secukup rasa
1/2 cawan Minyak
REMPAH KISAR - sangai dan kisar kering
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
BAHAN KISAR:
10 ulas Bawang Merah
5 ulas Bawang Putih
3 sm Lengkuas
3 sm Halia
5 batang Serai
5 biji Buah Keras
5 sudu Cili Kisar
1 sm Kunyit hidup
REMPAH KASAR:
2 batang kayu manis
4 kuntum bunga lawang
5 batang bunga cengkih
6 biji buah pelaga
PENYEDIAAN:
- Gaul daging dengan rempah kisar, perap semalaman.
- Masukkan daging perap ke dalam kuali dan sedikit air.
- Masak dengan api perlahan hingga daging empuk. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan rempah kasar (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga) hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan gaul rata.
- Masukkan santan dan kerisik, kacau tanpa henti dengan api yang kecil.
- Tambah air asam jawa, gula melaka, daun kunyit dan kacau hingga kering.
- Bila rendang sudah kering, baru tambah garam secukup rasa.
- Hidangkan dan sedia dinikmati.
RENDANG TOK