ROTI SARDIN CELUP TEPUNG
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus Roti Sandwich
1 tin besar Sardin/Mackerel
8-10 tangkai Cili Padi, hiris
PELEKAT: 2 sudu besar Tepung Gandum, larutkan dengan sedikit air
1 tin besar Sardin/Mackerel
8-10 tangkai Cili Padi, hiris
1 biji Bawang Holland, hiris bulat
2 ulas Bawang Putih, cincang
1 biji Limau Kasturi
2 ulas Bawang Putih, cincang
1 biji Limau Kasturi
Sedikit Garam
PENYEDIAAN:
- Tumis bawang putih, bawang holland dan cili padi hingga layu.
- Masukkan sardin dan sosnya, hancurkan isinya.
- Masukkan garam dan jus limau, masak hingga hampir kering.
BANCUHAN TEPUNG:
1 cawan Tepung Gandum
1/4 cawan Tepung Beras
1/4 cawan Tepung Jagung
1/4 cawan Tepung Beras
1/4 cawan Tepung Jagung
1/4 sudu kecil Serbuk Kunyit
1 sudu kecil Garam
2 sudu besar Minyak Panas
2 sudu besar Minyak Panas
1 1/2 cawan Air
1 tangkai Daun Kuchai (optional) hiris
PENYEDIAAN:
PENYEDIAAN:
Bancuh semua bahan hingga sebati, tidak terlalu cair atau pekat.
PELEKAT: 2 sudu besar Tepung Gandum, larutkan dengan sedikit air
CARA MEMBUATNYA:
- Canai roti hingga nipis. Sapu pelekat di sekelingnya.
- Letak inti dan gulung. Tekan hujungnya supaya tak terbuka.
- Celup roti dalam bancuhan tepung.
- Goreng hingga kuning keemasan.
ROTI SARDIN CELUP TEPUNG