SUP TULANG KAMBING MASAK MERAH
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 kg Tulang Kambing (Bone Marrow)
1 kg daging
1 liter Air
1 uncang Sup Bunjut
1/2 inci Halia, di ketuk
2 batang Serai, di ketuk
1/4 cawan Cili Kisar
2 sudu besar bancuhan Tepung Jagung
3 sudu besar Sos Cili
1 tin kecil Tomato Puree
3 sudu besar Sos Tiram
Rempah 4 sekawan (Pelaga, Cengkih, Bunga Lawang dan Kayu Manis)
1 batang Carrot, potong kasar
2 biji Ubi Kentang, potong kasar
1 tin kecil Kacang Peas
Garam dan serbuk Perasa secukupnya.
Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR:
3 labu Bawang Merah
5 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia

REMPAH KISAR: (Sangai)
1 sudu kecil Ketumbar
1 sudu kecil Jintan Manis
1 sudu kecil Lada Hitam

PENYEDIAAN:
  1. Rebus tulang dan daging bersama uncang Sup, halia dan serai hingga empuk. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan rempah kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan rempah 4 sekawan, tomato puree dan cili kisar.
  4. Gaul rata, masukkan sos tiram dan sos cili.
  5. Masak hingga betul2 pecah minyak.
  6. Masukkan sedikit air rebusan, kentang dan carrot.
  7. Masak hingga empuk dan masukkan baki air rebusan, daging dan tulang gearbox.
  8. Bila mendidih, masukkan tepung jagung. garam dan perasa secukupnya.
  9. Akhir sekali, masukkan kacang peas, gaul rata.Boleh di makan bersama Roti atau Nasi


SUP TULANG KAMBING MASAK MERAH