UDANG MENTEGA TELUR MASIN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN

500 gm Udang 
1 sudu kecil serbuk Pati Ayam
1/4 sudu teh Serbuk Lada Putih 
1 cawan Tepung Ubi
Minyak untuk menggoreng

BAHAN TUMIS
2 sudu besar Mentega atau Marjerin
2 sudu besar Bawang Putih cincang
3 kuning Telur Masin rebus, haluskan
3 tangkai Cili Padi, potong kecil
2 tangkai Daun Kari


PENYEDIAAN:
  1. Cuci udang, gunting belakang dan toskan di atas tisu dapur hingga kering.
  2. Gaulkan di dalam tepung, serbuk lada putih dan serbuk pati ayam hingga bersalut rata.
  3. Tapis lebihan tepung dengan penapis.
  4. Panaskan minyak dan goreng sebentar hingga tepung keperangan.
  5. Tos dan ketepikan dulu.
  6. Cairkan mentega di dalam kuali, tumis bawang putih hingga wangi.
  7. Masukkan telur masin dan kacau hingga hancur.
  8. Tambah daun kari dan cili padi.
  9. Akhir sekali masukkan udang yang di goreng tadi.
  10. Kacau hingga bersalut rata dan sedia di hidangkan.

UDANG MENTEGA TELUR MASIN