UDANG MENTEGA TELUR MASIN
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
500 gm Udang
1 sudu kecil serbuk Pati Ayam
1/4 sudu teh Serbuk Lada Putih
1 cawan Tepung Ubi
Minyak untuk menggoreng
BAHAN TUMIS
2 sudu besar Mentega atau Marjerin
2 sudu besar Bawang Putih cincang
3 kuning Telur Masin rebus, haluskan
3 tangkai Cili Padi, potong kecil
2 tangkai Daun Kari
BAHAN-BAHAN
500 gm Udang
1 sudu kecil serbuk Pati Ayam
1/4 sudu teh Serbuk Lada Putih
1 cawan Tepung Ubi
Minyak untuk menggoreng
BAHAN TUMIS
2 sudu besar Mentega atau Marjerin
2 sudu besar Bawang Putih cincang
3 kuning Telur Masin rebus, haluskan
3 tangkai Cili Padi, potong kecil
2 tangkai Daun Kari
PENYEDIAAN:
- Cuci udang, gunting belakang dan toskan di atas tisu dapur hingga kering.
- Gaulkan di dalam tepung, serbuk lada putih dan serbuk pati ayam hingga bersalut rata.
- Tapis lebihan tepung dengan penapis.
- Panaskan minyak dan goreng sebentar hingga tepung keperangan.
- Tos dan ketepikan dulu.
- Cairkan mentega di dalam kuali, tumis bawang putih hingga wangi.
- Masukkan telur masin dan kacau hingga hancur.
- Tambah daun kari dan cili padi.
- Akhir sekali masukkan udang yang di goreng tadi.
- Kacau hingga bersalut rata dan sedia di hidangkan.
UDANG MENTEGA TELUR MASIN