AYAM GORENG BAWANG PUTIH
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
500 gm Drumet / Sayap Ayam
10 ulas Bawang Putih berkulit, di ketuk
3 sudu besar Tepung Ubi kayu
1/2 sudu teh Garam
1/2 Sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu besar TUMIX CHICKEN STOCK

BAHAN KISAR
6 ulas Bawang Putih
6 ulas Bawang Merah
1/4 cawan Air

PENYEDIAAN:
  1. Gaul ayam dengan bahan kisar, garam, serbuk lada putih, TUMIX CHICKEN STOCK dan tepung ubi.
  2. Perap selama 4 jam atau semalaman di dalam peti sejuk.
  3. Biar pada suhu ruang, tambah sedikit air supaya adunan tepung tidak terlalu pekat.
  4. Goreng hingga keperangan, tos dan rehatkan selama 5 minit.
  5. Goreng sekali lagi (double fry) bersama ulas bawang putih berkulit selama 1 minit dan angkat.
  6. Enak di hidang bersama Sos Bawang Putih.

SOS BAWANG PUTIH
1/2 cawan Mayonis
2 sudu teh Jus Limau Nipis
3 ulas Bawang Putih Goreng
2 sudu kecil Gula Perang
1/2 sudu kecil Garam
Hirisan Daun Parsley

CARANYA:
Isi bawang putih di lecek halus, gaul bersama bahan2 lain hingga sebati.
Sedia di hidang sebagai sos pencicah.


AYAM GORENG BAWANG PUTIH