AYAM GORENG BAWANG PUTIH
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
500 gm Drumet / Sayap Ayam
10 ulas Bawang Putih berkulit, di ketuk
3 sudu besar Tepung Ubi kayu
1/2 sudu teh Garam
1/2 Sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu besar TUMIX CHICKEN STOCK
BAHAN KISAR
6 ulas Bawang Putih
6 ulas Bawang Merah
1/4 cawan Air
PENYEDIAAN:
- Gaul ayam dengan bahan kisar, garam, serbuk lada putih, TUMIX CHICKEN STOCK dan tepung ubi.
- Perap selama 4 jam atau semalaman di dalam peti sejuk.
- Biar pada suhu ruang, tambah sedikit air supaya adunan tepung tidak terlalu pekat.
- Goreng hingga keperangan, tos dan rehatkan selama 5 minit.
- Goreng sekali lagi (double fry) bersama ulas bawang putih berkulit selama 1 minit dan angkat.
- Enak di hidang bersama Sos Bawang Putih.
SOS BAWANG PUTIH