KUIH PISANG KUKUS THAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
7-8 biji  Pisang Emas, (250 gm) hancurkan
1/2 cawan Tepung Beras (60 gm)
1/3 cawan Tepung Jagung (40 gm)
1/3 cawan Tepung Ubikayu (40 gm)
1 kotak kecil Santan (200 ml)
2 sudu besar Gula Pasir (30 gm)
2 sudu besar Gula Kelapa Thai (60 gm) / (Gula Melaka)
1/2 sudu kecil Garam
1 cawan Kelapa Parut (100 gm)

Silicone Mold Kecil atau Loyang 6in


PENYEDIAAN:
  1. Satukan semua bahan dan gaul rata.
  2. Panaskan pengukus.
  3. Oles loyang atau acuan dengan minyak.
  4. Tuang adunan, kukus selama 15 minit.
  5. Setelah betul2 sejuk, keluarkan dari acuan.

KUIH PISANG KUKUS THAI