PUNTEN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 cawan Beras Kampung (Cap Rambutan)
3 cawan Santan sederhana pekat
1/2 sudu kecil Garam 
1 helai Daun Pandan, simpul

Botol di alas plastik untuk melenyek
Sudu Plastik

SAMPINGAN: Jika Suka
Telur Rebus
Ikan Kering Goreng
Keropok
Kacang Tanah Goreng
Sambal Kelapa


PENYEDIAAN:
  1. Cuci beras, masuk santan, garam dan daun pandan.
  2. Tanak dengan dapur gas atau periuk nasi letrik hingga kering.
  3. Keluarkan daun pandan, kaup balik nasi.
  4. Alihkan nasi ke dalam bekas besar.
  5. Lenyek nasi sambil di tekan dengan botol hingga lumat.
  6. Guna sudu plastik untuk membentuk nasi.
  7. Hidang dengan Sambal Hijau atau lain-lain sambal kegemaran.

SAMBAL HIJAU
4 tangkai Cili Hijau
6 tangkai Cili Padi Hijau
1/2 labu Bawang Holland
4 ulas Bawang Putih
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula
1 sudu besar Ikan Bilis / Udang Kering, rendam
Minyak untuk menumis
  1. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar halus.
  2. Panaskan minyak dan tumis hingga pecah minyak.

SAMBAL KELAPA
1/2 biji kelapa parut putih
2 ekor ikan Kembung (bakar dan ambil isinya)
5 ulas Bawang Merah
1 batang Serai, hiris bahagian putihnya
1 hiris Halia
1 sudu besar Gula Melaka racik
Garam dan Gula secukupnya
  1. Sangai kelapa hingga kekuningan.
  2. Tumbuk bawang, serai dan halia hingga lumat.
  3. Perasakan dengan gula melaka, gula dan garam. 
  4. Masukkan isi ikan dan tumbuk hingga sebati.  
  5. Masukkan kelapa dan tumbuk sambil di gaul rata.

PUNTEN